Borga Kantürk, Hasta ile Bina, 25 Eylül – 3 Kasım 2012


Borga Kantürk
Hasta ile Bina, 25 Eylül – 3 Kasım  2012
NON, 25 Eylül – 3 Kasım tarihleri arasında, Borga Kantürk’ün ‘Hasta ile Bina’ adlı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.
Sanatçı, 2011′de yine NON’da (Tophane) gerçekleştirdiği sergisi Cafe Recordis’te bir kafeye referans vererek, geçiş ve bekleme süreçleri ile, özgürleşme ve geçmişi anımsamaya odaklanıyordu. Kantürk, bu sergisinde ise, planlı ve kasvetli bir yapı organizasyonu olarak sağlık, sanat gibi farklı alanlarda araştırmaya yönelik eğitim kurumlarının binalarına işaret ediyor. Tek tipleşmiş, küçük bölmelere sahip çalışma ortamlarında, kişinin binanın yıldırma gücüne ve geçirilen ölü zamana karşı sarfettiği çaba üzerinden zamansızlık, kaybolmuşluk, hastalık hissi, mekanın bürokrasisi ve statü olgularına dikkat çekiyor ve bu alanlarda bilgi üretimi ile araştırmanın karşılaştığı engelleri sorguluyor. Bina içerisindeki bürokrasi, kayıtsızlık ve baştan savma ile sürdürülen ilişki ağları, çalışanların kendilerine özel ve korunaklı küçük bir alan açma çabaları serginin merkezinde yer almakta.
Sergi ismini, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 1984 yılında, resmi olarak adlandırılan “Hasta Bina Sendromu”ndan alıyor. Genellikle ofis ortamlarına ilişkin şikâyetlerin bileşkesi olarak tanımlanan bu sendromun, pek çok hastalıkla benzer belirtiler gösterdiği belirtiliyor. Sanatçı, özellikle devlet binalarının, kişileri birtakım olumsuz etkilere maruz bıraktığına ve kişinin hasta hissetmesini tetikleyen unsurlar yarattığına dikkat çekiyor. Binanın temsil ettiği bürokratik gövdenin yavaşlığı ile kendi kendini tekrarlayan ve çoğaltan görevlerin mekanikliği bir karşıtlık yaratıyor. Bu söz konusu görevlerden meydana gelen mekanizma sigorta, kimlik ve güvenlik numaraları ile sonuç belgeleri gibi sistematik ve sayısal araçlarla sürdürülüyor. ‘Hasta ile Bina’ sergisi çalışanların, bu sistemin hastalıklarına karşı geliştirdikleri düzenli mücadeleler ile ayakta kalma denemelerine ilişkin bir araştırma olarak karşımıza çıkıyor. Serginin hareket noktası ise, “Kişiyi hasta eden bu binanın kendisi mi, yoksa kurmaca bir his midir?” sorusu.
Kantürk, edebiyattan Herman Melville, Franz Kafka ve George Perec gibi isimlerin, modernite ve bürokrasi ile bu kurumsal mekanlarla mücadele eden karakterlerinden esinlenerek, bu sözkonusu hastalığı tetikleyen mekanları karşılaştırmalı olarak Ofis, Koridor / Labirent, Bina ve Seyir olmak üzere 4 ayrı bölümde temsil edecek. Sanatçı, sergi alanına ait 4 ayrı odada fotoğraf, video, çizim, gündelik objeler gibi farklı materyallerle, çalışma alanını kayıt altına alan ve yeniden kurgulayan bir atmosfer oluşturacak.
Sanatçı, aralarında Cafe Recordis, NON, İstanbul 2011; Ateşin Düştüğü Yer, DEPO İstanbul, 2011; Ticaret Yolları, Pi Artworks, İstanbul, 2011; Emploi-saisonnier, Sextant et Plus, La Friche, Marsilya, 2010; Serbest Düşüş, Apartman Projesi, İstanbul, 2010; Göreli Konumlar ve Kanaatler, Suriye Pasajı, İstanbul, 2009; Akümüle: kenara konanlar, kenarda kalanlar…; 5533, İstanbul, 2009 ve Save as, Contemporary Art from Turkey, Bovisa Trienali, Milan, 2008′in bulunduğu çok sayıda ulusal ve uluslararası sergiye katıldı. 2005 yılında Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi’nin desteklediği 3 aylık bir konuk sanatçı programını tamamladı ve Borga Kantürk & Ahmet Öğüt adlı sergide yer aldı. Aynı yıl HIAP ile birlikte Helsinki’de bir başka sanatçı değişim programına katıldı ve ardından FRAME (FİN), Av-Arkki (FİN), Atelier Frankfurt (DE) ve K2 Sanat Merkezi (TR)’nin desteklediği çeşitli uluslararası sergi ve etkinliklerde küratörlük yaptı. Borga Kantürk, KUTU Taşınabilir Sanat Mekanı’nın kurucusu ve yöneticisidir. Ayrıca 2007 yılına kadar proje yöneticiliği görevini üstlendiği K2 Sanat Merkezi’nin de ortak kurucusudur.

Bu Blogda Ara

Map Of Poverty / Yoksulluk Haritası

Map Of Poverty / Yoksulluk Haritası
"Maps courtesy of www.theodora.com/maps used with permission"