Conversation with Borga Kantürk, Didem Yazici, 2011



Conversation with Borga Kantürk, Didem Yazici, 2011

In his current solo exhibition, Borga Kantürk attempts to produce a new space in the art gallery through objects such as  photo-print on wood, and mini portable slide projector. All the objects in the show are well-selected in order to reminisce a cafe construct. Anyone who likes to testify the changes in histories of spaces and anyone who likes to be  caught up by yesterday and 70s spirit should see the exhibition.

Interview by Didem Yazıcı

The objects in the exhibition evokes nostalgic images such as an old film scene, or a song that you remember the melody but never the lyrics, or a memory of an old vacation to a little seaside town.This nostalgia here, refers to urban transformation and historical consciousness with undidactic way. Rather than an art gallery, it makes the audience feel like they are in a cafe.

The Exhibition is open for an emphaty, and there is no clear end to it. I consider the exhibition as a process in itself. I avoided the art works to have a definite message. Well, there is a conception but it is related with effort for creation. The atmosphere of the cafe is relevant to questions such as “why do you go to a cafe? What is the reason to go to a cafe?”
When you go to a cafe by yourself, probably you like to remember that place or you are attached to it, or you like to concentrate on something, or you might also let yourself go.. At that point, it is almost impossible to get any solution, you just spend some time there and you simply feel peaceful just to be there. Even though, you cannot find the receipt for your peace, you stil keep going to that cafe. I wanted to lead the exhibition audience to these feelings together with myself. I do not know the end, it is an on going process and the traces here are part of this process.

Your works have a sort of serious researcher sense and documentarism; on the other hand there is a humour when you’re reproducing an object or a situation. Can you talk about this contrast, how does it function?

Documentarism and record keeping is connected to discover my obsession of collecting. In first place, I discovered it when I was curating and I used it; later on I also started to use it form my own art practise. The humour there is not a fictional one. That is to say, there is no social gestures or any overturning taboos. I love the humorous situations as in Woodt Allen’s films: It is never so obvious but it makes you smile. I want to make people feel like ‘I am aware, but stil I keep doing it silence – to live, to survive, to be cared and etc.

You choose to desing the invitation as a part of the exhibition. Can you talk about that?

Invitation refers to ‘Cafe Recordis’, I designed it as a coaster. My dream is to see this art works to be installed in a new  bar, cafe or a pub.
Your approach to the concept of ‘nostaljia’ seems to be the main decisive and motivation..

It is a little bit about getting capitalized..  to lose the sense of handing, I mean literally. For instance, an object for music: you can handle and touch the cassette; but with mp3 file it is impossible. In that case, there is no object, just consume and leave. There is no real effort there.
Mp3 has meanings and efforts in its own right fort he next generation.

What exactly concerns me here is the loss of object whic is not common in Europe for instance. In The Balkans or Dubai, it functions same as here. It is not possible to g oto a cafe from 1940s. Well, when you go to the place just after a year, you encounter a totally different content within the same place. In regards to this, the exhibition is about making a claim to your memory.

The exhibition is open till June 4th, 2011 in Gallery NON, İstanbul.

Didem Yazici - Borga Kantürk - Cafe Recordis, 2011


Sergi öncesi söyleşi: 
Didem Yazıcı

Borga Kantürk, son sergisinde ahşap üzerine fotoğraf, mini elde taşınır slayt göstericisi gibi nesnelerle sanat galerisi içinde yeni bir mekan üretiyor. Sergideki tüm objeler, kafelerdeki obje kurgularını hatırlatmak için özenle seçilmiş.1970’lerin nostaljisini yaşayıp, mekanların tarihinin değiştiğine tanıklık etmek isteyenler sergiyi mutlaka görüp, deneyimlemeli.
Sergindeki nesneler, yeniden canlandırılmak istenilen eski bir film karesi, melodisini mırıldanıp sözlerini hatırlayamadığımız bir şarkı, ya da sanki yıllar önce yaptığımız kısa bir tatilin anılarını çağrıştırıyor. Buradaki geçmişe özlem, kentsel dönüşüm, tarih ve bellek bilincine atıfta bulunuyor; ancak seyirciye dikte etmeyen, sanat galerisine değil, kafeye geldikleri hissini uyandırmayı amaçlayan bir kurguyla..

Empati açık sergide,net bir son yok. Nerede başlayıp bittiği tam olarak belirgin değil. Sergiyi bir süreç olarak ele alıp, işlerin mesajı belli olan bir kurgu içerisinde nesneleşmesini istemedim. Elbette bir Kurgu var ama bu daha çok atmosfer yaratma çabası ile ilgili. Atmosferi de kafeye neden gidersin mesela? gidiş sebebin ne? Sorusunun cevabıyla ilişkilendir.  Müdavimi olduğun bir kafeye yalnız gittiğinde, belli ki ya anımsamak istemişsindir, ya mekan ile ya da oradaki yaşanılan ile bağın vardır ya da kafanı dagıtmak için oradasındır. Tam net sonuç alamazssın "vakit geçirirsin" orada olmaktan huzur duyarsın" ama huzurun tarifini reçetesini bulamazsın, gene de oraya gidersin. Biraz bu hislere döndürmek istedim izleyiciyi (kendimle birlikte). Sonunu bende bilmiyorum. Sürecim devam ediyor buradaki izlerde o sürecin parçaları.

Çalışmalarında, araştırmacı ciddiyetinde bir belgeselcilik;  nesneleri yeniden üretirken ise benimsediğin bir mizah var. Nasıl çalışıyor bu kontrast?

Belgeselcilik-arşivcilik biraz biriktirme hastalığımı keşfetmemle ilgili. Bunu önce küratörlüğümde keşfettim, kullandım ama daha sonra sanat üretimlerimin içerisine birden girdi. Olaylarda mizah kurgusal bir mizah değil. Yani çok toplumsal jestler alaşağı edilen tabular falan yok. Woody Allen'in filmlerindeki ufak sahtekarlıklar gibi bir mizahi durumu seviyorum. Çok göze batmıyor ama gülümsetiyor. Farkındayım iyi veya kötu ama sessizce devam ediyorum (yaşamaya-direnmeye-korunmaya-v.diğerleri) hissini  yaşatmasını istiyorum izleyiciye-bana - hayata karşı.

Sergi davetiyesini, serginin bir parçası olarak ele alıp, kendin tasarlamayı tercih etmişsin. Bundan bahsedebilir misin?

Davetiyeyi sergiye adını veren ‘Cafe Recordis’ e atıfta bulunan bardak altlığı formunda tasarladım. Hayalim, ilgilenen birinin tüm bu atmosferi, muhteviyatı hep beraber alıp, açacağı bar, ya da kafenin içinde yeniden kurması..

Nostalji’ ile kurduğun ilişki, çalışmalarındaki dilin ana belirleyicisi ve motivasyonu olarak karşımıza çıkıyor..

Bu biraz ülkedeki kapital dönüşüm ile de ilgili. Tüm bu yeni süreç, hatıranın, belleğin yerini, hızlı tüketimi kışkırtan bir tüketimin alması  ile ilgili.  Nesneyi, tarihi ve atmosferi  ile  bütünen kabul etmek. Bu his değer kaybına uğradı. Örneğin, müzik, Plak, sonra Kaseti eline alırsın, ancak mp3’te böyle bir şey söz konusu değil, nesnesi yok, hemen ulaşabilirsin, beklemek ve sabır kavramlarına ilişkin bir özveri ve emek yok, onu almak için biriktirdiğin bir şey yok, aidiyet geçici artık, kendiliğinden silinebilr sen yerine yenisi hızlıca bir yerden geri yükleyebilirsin gibi. Çok uçucu.

Mp3, gelecek nesil için anlam ve emek ifade eden bir gerçeklik.

Tam olarak beni endişelendiren asıl şey, teminde dediğim gibi nesne kaybı. Avrupa’da çok yaygın olmayan bir şey bu, Ama  Dubai’de var örneğin..  1950ler'den bu güne kalmış bir mekana, kafeye gitmek pek mümkün değil gibi bu tip şehirlerde. Bizde de benzerleşiyor durum bir yıl sonra aynı adrese, mekana  gidiyorsun, bakıyorsun içerik tamamiyle farklı.Seni içeriye almıyor  mekan, uyuşmazlık, ya oturacaksın ya gideceksin, yerine oturacak başkası elbet  bulunacaktır. Bu anlamda sergi, ortak hafızaya, paylaştığın belleğine sahip çıkmanla ilgili.

Sergi, Galeri NON İstanbul’da, 4 Haziran 2011’e kadar izlenebilir.

kaynak: http://www.finansbankprivate.com.tr/tr-TR/Content/Details/sanat/sanat-soylesi/586/borga-kanturk-ile-soylesi

http://www.didem-yazici.org/

Bu Blogda Ara

Map Of Poverty / Yoksulluk Haritası

Map Of Poverty / Yoksulluk Haritası
"Maps courtesy of www.theodora.com/maps used with permission"