Cafe Recordis - 29.04.2011 - 04.06.2011 - Galeri NON



Cafe Recordis, Borga Kantürk, April 29 – June 4, 2011
Borga Kantürk’s third solo exhibition “Cafe Recordis” is the first comprehensive presentation of the artist’s work in Istanbul since 2005. The exhibition focuses on the journey of personal memories between different times and related objects that belong to social memory; and it has been formed on the basis of the randomly encountered and documented harbour and sea-shore images from cities Kantürk was invited to as an artist from 2005 to 2008.
The Latin word re-cordis, which Kantürk initially came across in Eduardo Galeano’s The Book of Embraces, and its Spanish equivalent recordar, mean to remember, but also to pass back through the heart.
Cafe Recordis offers the viewer a structure in which three different atmospheres are nested within each other. The design of the gallery entrance refers to a ferry harbour. This part of the exhibition is reserved for repetitions and objects. The image of an ambiguous and blurred ship and a harbour are at the forefront, and this section contains reproductions of everyday objects we may encounter in a cafe, like a tv screen, a music-box, a calendar, a clock and an ashtray. A mirror produced in reference to the snellen chart used by opticians and the repeated sentence “As you passed by the shore” sliding past on the led-screen (borrowed from the song ‘Gemiler/Ships’ as performed by Orhan Atasoy in 1993) are the key to our passage to the 2nd part of the exhibition.
In the second part based on the theme of “going down to the seaside.” This part features as part of the journey a wallpaper designed around the theme of The Cabin On Chicken’s Legs (or The Hut on Fowl’s Legs) (from a Slavic fairy-tale) going down to the beach on one side, and the photograph of a shanty-house built on the beach on the other. Between these two houses, emphasizing the themes of moving and settling, we encounter the painting of a dark-skinned boy, painted in warm tones, playing with a football on a Brasilian beach. This painting, a further step in Kantürk’s recent work focusing on the relationship between football and passion, orients us towards another work related to football, this time on the upper floor of the gallery. The 3 t-shirts hung out with pegs on washing lines strewn between the upper floor railings of the gallery, and the three drawings that complement them, bear witness to the football world’s relationship with politics and resistance via events from Brasil, England and Egypt.
The third part of the exhibition is titled “Promenade Street” and it points towards a time beyond all these moments that have been experienced. Intermediary events and remembrances refer to trips to seaside streets in summer resorts, to our dialogues with those silent heroes of literary works such as the seagull or the raven and to our solitary trips to the seashore.
Cafe Recordis is an imaginary cafe; however, in order to take a small step into reality, it has organized a radio programme. Once a week, professional radio show producers will design 45-minute programmes consisting of music related to and inspired by the images and atmosphere of the exhibition. The programme will be broadcast throughout the duration of the exhibition from a frequency to be announced.
Recent solo exhibitions include Tanıklık Mesafesi, Fransız Kültür Merkezi Sergi Salonu, Izmir, 2009; Revenge of Zidan, MASA, Istanbul, 2006; Medar-i Iftihar, İletişim Kitabevi Art Gallery, Izmir, 2001; recent group exhibitions include Trade Routes, Pi Artworks, Istanbul, 2011; Emploi-saisonnier, Sextant et Plus, La Friche, Marseille, 2010; Kasa’da 10.yıl, Kasa Galeri, Istanbul, 2010; Freefall, Apartment Project, Istanbul, 2010; Relative Positions and Conclusions, Suriye Pasajı, Istanbul, 2009; Accumulated: put aside, left aside…, 5533, Istanbul, 2009; Save As…, Triennale Bovisa, Milan, 2008; Punctre Tyre, K2 Art Centre, Izmir, 2007; Les Dessous Chic, Clermont-Ferrand, 2006; Check-in-Europe, EPO, Munich, 2006; Borga Kantürk & Ahmet Öğüt, Platform Garanti Contemporary Art Center, Istanbul, 2005; Lock your mind, Sox36, Berlin, 2004; Darkroom, Contitental Factory, Hannover, 2004; recent residency programmes include La Friche, Sextant Et Plus, Marseille, 2009; HIAP, Helsinki, 2005.
-
29 Nisan – 4 Haziran, 2011
Borga Kantürk’ün üçüncü kişisel sergisi “Cafe Recordis”, sanatçının 2005 yılından bu yana İstanbul’daki ilk geniş kapsamlı sunumu niteliğinde. Kişisel hatıraların zamanlar arası seyahatine ve toplumsal belleğe ait nesnelerine odaklanılan bu sergi, Kantürk’ün 2005-2008 yılları arasında sanatçı olarak davet edildiği çeşitli şehirlerde plansız bir şekilde karşılaştığı ve belgelediği kimi liman, sahil görüntülerinden yola çıkılarak oluşturulmuş.
Kantürk’ün, Eduardo Galeano’nun Kucaklaşmanın Kitabı’nda karşılaştığı recordis kelimesi anımsama, kaydetme gibi anlamları olan Latince bir kelime ve yazarın kullandığı İspanyolca haliyle recordar aynı zamanda da kalbi delip geçen (re-cordis) anlamına geliyor.
Cafe Recordis üç farklı atmosferin iç içe geçtiği bir kurgudan oluşuyor. Galerinin girişinin tasarımı bir vapur iskelesini ima ediyor. Serginin bu bölümü tekrarlar ve objeler için ayrılıyor. Ön kısımda silik, bulanık bir gemi görüntüsü ile karşı karşıyayız ve bu bölüm, tv, müzik kutusu, takvim, saat veya kültablası gibi bir kafeye girdiğimizde karşılaşabileceğimiz günlük eşyaların yeniden üretimlerine yer veriyor. Göz doktorlarından aşina olduğumuz snellen levhasını referans alarak üretilmiş bir ayna ve kayan led yazıda yinelenen “Sen geçerken sahilden” cümlesi (Orhan Atasoy’un 1993 yılına ait Gemiler şarkısının nakaratından ödünç alınmıştır) ise serginin ikinci bölümüne geçişimizin anahtarı niteliğinde.
Sahile inmek” temasını barındıran ikinci bölümde bir masal karakteri olan Yürüyen Ev’in (Slav mitlerinde geçen bir karakter) kumsala inişinin kurgulandığı bir duvar kağıdı, diğer bir tarafta ise sahile kurulmuş bir gecekondu fotoğrafı bu yolculuğa eşlik ediyor. Bu iki ev ile yapılan taşınma ve yerleşme vurgusu arasında ise Brezilya sahillerinde top sektiren esmer bir çocuğun sıcak renklerdeki resmi ile karşılaşıyoruz. Kantürk’ün birkaç yıldır süregelen futbol ve tutku ilişkisine odaklı çalışmalarının bir devamı niteliğinde olan bu resim bizi galerinin üst katındaki futbola ilişkin diğer bir çalışmaya yönlendirmekte. Galerinin üst kat pervazına asılmış iplere mandalla tutturulmuş üç adet tişört ve bunları tamamlayan üç çizim sayesinde futbol dünyası ile direnç ve siyaset kavramları arasındaki dinamiklere Brezilya, İngiltere ve Mısır’daki olaylar üzerinden şahit oluyoruz.
Üçüncü bölüm ise “Gezinti Caddesi” adını taşıyor ve tüm bu yaşanan anların sonrasındaki bir zaman dilimine işaret ediyor. Bu bölümde karşılaştığımız olaylar ve hatırlamalar, yazlık sayfiye yerlerinde yaptığımız gezintilere ve martı, kuzgun gibi edebi eserlerin sohbet ortağımız olan sessiz kahramanlarına atıf yapıyor.
Hayali bir kafe olan Cafe Recordis, gerçeğe dahil olmak adına bir radyo programı düzenliyor. Profesyonel radyo programcılarının sergideki imgeler ve atmosfer üzerine anımsadıkları, ilişkili buldukları müzikleri, haftada bir gün 45′er dakika boyunca dinleyiciler ile paylaşmalarını amaçlayan bu program, sergi süresince belirli bir frekanstan takip edilebilecek.
Sanatçının solo sergileri arasında Tanıklık Mesafesi, Fransız Kültür Merkezi Sergi Salonu, İzmir, 2009; Zidane’ın İntikamı, MASA, İstanbul, 2006; Medar-i Iftihar, İletişim Kitabevi Sanat Galerisi, İzmir, 2001; katıldığı karma sergiler arasında Trade Routes, Pi Artworks, İstanbul, 2011; Emploi-saisonnier, Sextant et Plus, La Friche, Marsilya, 2010; Kasa’da 10.yıl, Kasa Galeri, İstanbul, 2010; Serbest Düşüş, Apartman Projesi, İstanbul, 2010; Göreli Konumlar ve Kanaatler, Suriye Pasajı, İstanbul, 2009; akümüle: kenara konanlar, kenarda kalanlar…, 5533, İstanbul, 2009; Save As…, Triennale Bovisa, Milan, 2008; Punctre Tyre, K2 Sanat Merkezi, İzmir, 2007; Les Dessous Chic, Clermont-Ferrand, 2006; Check-in-Europe, EPO, Münih, 2006; Borga Kantürk & Ahmet Öğüt, Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, Istanbul, 2005; Zihnini Kilitle, Sox36, Berlin, 2004; Darkroom, Contitental Factory, Hannover, 2004; katıldığı konuk sanatçı programları arasında LaFriche, Sextant Et Plus, Marsilya, 2009; HIAP, Helsinki, 2005 yer alıyor.

Bu Blogda Ara

Map Of Poverty / Yoksulluk Haritası

Map Of Poverty / Yoksulluk Haritası
"Maps courtesy of www.theodora.com/maps used with permission"